خداوند در قرآن می فرماید:
«یا ایها الذین آمنوا اذکروا الله ذکرا کثیرا و سبحوه بکرة و اصیلا»
: ای کسانی که ایمان آورده اید ! خدا را بسیار یاد کنید . و صبح و شام او را نیایش کنید (سوره احزاب ، آیات 41 و . 42).
در مورد نماز پیغمبر اکرم فرمود : « الصلوة عمود الدین » (وسائل ، ج3 ، ص 23 ، ح . 13)
نماز عمود خیمه دین است یعنی اگر دین را به منزله یک خیمه بر پا شدهای بدانیم که هم چادر دارد و هم طناب و هم حلقه و هم میخی که بزمین کوبیدهاند و هم عمودی که آن خیمه را بر پانگاه داشته است ، نماز به منزله عمود این خیمه بر پا شده است . و مخصوصا در حدیث نبوی که رسول اکرم بیان فرموده است ، همین مطلب به همین شکل توضیح داده شده است.
امام خامنه ای در دیدار با اقشار مختلف مردم فرمودند:
(18/1/69)
همین نماز های پنجگانه، فرصت هایی است که ما می توانیم با استفاده از آنها، عروج کنیم، خودمان را اصلاح نماییم، و زنگارها و پوسیدگی ها و غفلتها و بیماریهای معنوی را از خودمان دور کنیم. نماز فرصت بسیار خوبی است.
1- آیا نماز جمعه واجب است ؟
2- در صورت واجب بودن اگر بیش از سه هفته به نماز نروم حکم چیست؟
ج1و2) واجب تخییرى است و شایسته نیست که مؤمنین از انجام آن که (داراى فضیلت و اهمیّت زیادى است) خوددارى نمایند.
خواندن خطبهها توسط فردى و اقامه نماز جمعه توسط فردى دیگر
س: محضر جنابعالى عرض مىشود که آیا مىشود در نماز جمعه یک نفر خطبه نماز جمعه را بخواند و نفر دیگرى نماز جمعه را بخواند؟ج) صحیح و مجزى نیست، بلکه باید خطیب و امام هر دو یکى باشند.
زمان شروع نماز جمعه
س1) اگر نماز جمعه را یک ساعت بعد از اذان ظهر خواندیم آیا باید نماز ظهر را هم بخوانیم؟ج) در فرض مذکور نماز جمعه مجزى از نماز ظهر است و بجا آوردن نماز ظهر لازم نیست.
س2) اگر نماز جمعه را بیشتر از دو ساعت بعد از اذان ظهر خواندیم، آیا باید نماز ظهر را هم بخوانیم؟
ج) وقت نماز جمعه از اول زوال خورشید شروع مىشود و احوط آن است که از اوائل عرفى زوال در حدود یکى دو ساعت به تأخیر نیافتد و اگر بیش از دو ساعت بعد از زوال، نماز جمعه خوانده شده، احتیاط در بجا آوردن نماز ظهر مىباشد.
وقت نماز فراداى ظهر و عصر روز جمعه
س: در صورتى که بخواهیم در روز جمعه نماز ظهر و عصر خود را به صورت فرادا در منزل بخوانیم آیا باید صبر کنیم تا نماز جمعه تمام شود یا اینکه مىتوانیم در اول وقت نماز را بجاى بیاوریم؟
ج) صبر کردن لازم نیست.
الحاق به نماز جمعه در رکعت دوم
س: اگر در رکعت دوم نماز جمعه برسیم حکم چیست؟
ج) رکعت اول را با رکعت دوم امام جمعه بخوانید و رکعت دوم را فرادا بخوانید.
منبع استفتائات رهبری
نماز در نظر على علیه السلام
نوشته اند، حال على علیهالسلام به هنگام نماز چنان بود که در یکى از جنگها تیرى به پاى آن حضرت اصابت کرد و هر چه کردند نتوانستند آن را در آورند. چون خبر به پیغمبر صلّى اللَّه علیه و آله دادند فرمود بگذارید على مشغول نماز شود سپس تیر را از پاى او در آورید زیرا على در آن هنگام، چنان محو تماشاى جمال حق است که کاملا از خود بى خود مىشود. چنین کردند و تیر را از پاى حضرت على علیهالسلام در آوردند و او متوجه نشد، و زمانى به خود آمد که از نماز فراغت یافته بود، و آن گاه در خود احساس درد کرد:
هر که چیزى دوست دارد جان و دل بروى گماردهر که محرابش تو باشى سر ز عشقت برندارد (سعدى)
همچنین در یکى از شبهاى مخوف جنگ صفین «لیلة الهریز» که آتش جنگ برافروخته شده بود و از هر سو مانند باران تیر مى بارید، دیدند که على علیهالسلام رو به قبله ایستاد و مشغول نماز شد. پس از نماز، پرسیدند یا امیرالمؤمنین این چه وقت نماز خواندن بود و حضرت على علیهالسلام فرمود: اصلاً این جنگ براى چیست؟ جز این است که مى خواهیم ظلم و فساد را ریشه کن کنیم تا نماز و احکام الهى چنانکه باید، اقامه گردد؟
خوشا نماز و نیاز کسى که از سردردبه آب دیده و خون جگر طهارت کرد (حافظ) ادامه مطلب...